vrijdag 8 mei 2009

Karikaturen in de wereld van macht en media

Roel Janssen - De stem van het volk


In 2007 won Roel Janssen de Gouden Strop voor zijn roman De Tiende Vrouw. Dat begreep ik toen niet helemaal want ik vond het geen hoogvlieger. Al was het wel spannend. Dat kan niet gezegd worden over zijn nieuwste thriller die op de achterflap de kernwoorden 'spannend, actueel en provocerend' meekrijgt. De laatste twee kloppen wel maar een thriller die nergens spannend wordt, mag als mislukt worden beschouwd.



Een golfspelende rijkeluisvrouw wordt aangereden door een paar Marokkaantjes die haar vervolgens chanteren. De rijkeluisvrouw wordt ineens ongewild het speerpunt van de campagne van een Rita Verdonk-achtige politica die via een Idols voor politici in no-time op 30+ zetels in de peilingen staat. Deze Eva Perdon (beetje jammer die naam) wordt uiteraard ondersteund door een team van vastgoedjongens en andere snelle types. Een deel daarvan blijken (te maken te hebben met) de golfvrienden van de rijkeluisvrouw die trouwens gaat scheiden van haar vastgoedechtgenoot die ook weer erg betrokken is bij Eva Perdon. De nieuwe liefde van de rijkeluisvrouw staat geheel aan de andere kant, hij brengt kutmarokkaantjes via voetbal op het rechte pad en wantrouwt de populistische politiek. Het is vrij duidelijk wie er goed en fout zijn volgens Janssen en hij dwint rijkeluisvrouw uiteindelijk een keuze te maken. Janssen probeert een inkijkje te geven in de wereld van macht en media maar komt niet veel verder dan karikaturen en sjablonen. Nou bestaat die wereld daar misschien ook voor een deel uit maar dan is het de vraag of het voldoende materiaal voor een boeiende roman oplevert.

Nee dus. Janssen weet geen maat te houden en verzandt in een wirwar van lijntjes zonder dat hij een punt zet. Alles heeft met alles te maken en iedereen buitelt over elkaar heen in het boek. Een goede redacteur had Janssen met wat eenvoudige ingrepen weer op het juiste paadje kunnen brengen maar dat is helaas niet gebeurd. Daardoor is het een oninteressante roman, net iets beter dan het gepruts van iemand als Aad van den Heuvel, die zich met hetzelfde thema bezig hield, maar het houdt niet over. Goede journalist die Janssen, hij legt vaak op toegankelijke en originele wijze ingewikkelde economische kwesties uit. Dat moet hij vooral blijven doen!

Jaaps boekencijfer: 5.5

Geen opmerkingen: