maandag 23 maart 2009

Twee verrassingen bij Libris-nominaties

Van Essen en Vuijsje genomineerd

4 mannen en 2 vrouwen, 5 Nederlanders en 1 Belg, 1 debutant en 1 favoriet van JaapLeest. En gelukkig 6 x een roman en geen non-fictie, geen essaybundels en dergelijke. In een notedop de score van shortlist van de Libris Literatuurprijs 2009. Tipte ik eerder Martin Hendriksma, hij valt er helaas buiten, maar op de valreep kwam ik dit weekend met Rob van Essen op de proppen. En jawel, zijn roman Visser is genomineerd. Daarmee is hij de verrassing van de nominaties die meer grote namen bevatten dan de Gouden Uil.

Anna Enquist
, Arnon Grunberg, Charlotte Mutsaers en Dimitri Verhulst behoren tot de gearriveerde romanciers die je op zo'n lijst mag verwachten. Naast Van Essen is vooral de nominatie van Alleen maar nette mensen van journalist en debutant Robert Vuijsje opvallend.Hij is de enige die voor beide grote literaire prijzen is genomineerd en dat maakt nieuwsgierig dus dat boek heb ik direct besteld. Het boek van Mutsaers werd op JaapLeest nog net niet met de grond gelijk gemaakt (een 4.9) en ook Contrapunt van Enquist kon me niet enorm bekoren (6.5).


Het juryrapport is best boeiend, het engagement is terug zegt de jury. Voorlopige favoriet is dus Visser van Rob van Essen dat van JaapLeest een 8.5 kreeg.

Geen opmerkingen: