zondag 14 juni 2009

Sjoerd Kuyper door uitgeverij aan kant gezet

Nieuw Amsterdam heeft schrijver Sjoerd Kuyper aan de kant gezet, schrijft collega Ted van Lieshout op zijn website. Kuyper sprak ruim een maand geleden de Annie M. G. Schmidt-lezing uit waarin hij vooral kritiek had op de manier waarop uitgevers met jeugdboekenauteurs gaan en op het beloningssysteem. De lezing zorgde voor nogal wat rumoer waarover ik eerder schreef. Volgens Van Lieshout heeft Kuyper van de directie van Nieuw Amsterdam te horen kreeg dat de samenwerking niet wordt voortgezet. Kuyper is een veelgelezen auteur en onder andere bekend van zijn verfilmde boek Het Zakmes en de serie over het jongetje Robin.

Van Lieshout schrijft nu zelf in dubio te staan omdat Nieuw Amsterdam ook zijn uitgever is. Hij publiceert op zijn website de mail die hij aan de directie waarin hij de vraag stelt of het inderdaad om een sanctie gaat. Van Lieshout vraat zicht af: kan ik als schrijver blijven bij een uitgeverij die een collega straft voor het geven van zijn mening?

Nieuw Amsterdam is een grote uitgeverij die onder andere de boeken van Mart Smeets en Hugo Borst uitgeeft maar ook een redelijk uitgebreid jeugdboekenfonds heeft waarbij Kuyper en Van Lieshout de bekendste en belangrijkste auteurs zijn.

2 opmerkingen:

MichaM zei

Heftig. Bedankt voor het plaatsen.

Katrien zei

*slik* Wat moet je hierover denken? Neigt naar "gevaarlijk worden".