donderdag 11 juni 2009

Vliegen naar de vrijheid

Eion Colfer – Airman
Marc van Velzen – Airtime


Twee jeugdboeken die je niet direct bij Querido zou verwachten. De uitgeverij staat bekend om de wat meer literaire jeugdboeken en schrijvers die het vooral van stijl moeten hebben. Colfer is bekend van zijn serie boeken over Artemis Fowl, een begaafde jonge crimineel. Boeken waarin elfen en dwergen opduiken en magie een grote rol speelt. Die reeks is trouwens niet door Querido uitgegeven. Airman kent wat minder magie en is veel meer een heldenroman waarin de jonge Conor Broekhart met verve de hoofdrol vertolkt. Zijn vader werkt in een voorname positie aan het hof van de koning en vanaf zijn geboorte, in een luchtballon, is Conor in de ban van vliegen. De jonge held is uiteraard verliefd op de prinses en lijkt een prachtige toekomst tegemoet te gaan. Gelukkig treedt er rampspoed op en Conor zit jaren in een soort strafkamp. Hij weet te ontvluchten en via zijn uitvindingen en vliegkunsten komt het eind toch nog al goed. Een lekker spannend leesboek. Colfer strooit de avontuurlijke verwikkelingen in het rond als waren het pepernoten. Een klein bezwaar is dat hijs soms iets te uitvoerig in de beschrijving schiet waardoor het tempo er een beetje uitraakt. En dat goed en kwaad wel heel erg duidelijk benoemd worden. Een ouderwets lekker spannend jongensboek, al zullen meiden er zeker ook plezier aan kunnen beleven, dat voor dit genre opvallend goed van stijl is. De moraal van het verhaal is uiteindelijk dat vrijheid soms letterlijk bevochten moet worden. Vliegen is daar het ultieme symbool van, zeker in de tijd waarin het boek zich afspeelt waarin het vliegtuig nog moet worden uitgevonden. Uiteindelijk beklijft vooral de heldenrol van Conor: wat een kanjer, die jongen kan alles en is nog eens van vlees en bloed ook. Hij is wel heel erg perfect, maar dat hoort nou eenmaal bij een held.


Vliegen wil ook de hoofdpersoon in Airtime van Marc van Velzen. Sebastiaan voelt de ultieme vrijheid als hij op zijn BMX door de lucht zweeft. Van Velzen hinkt op vele gedachten in dit boek dat een teleurstelling zal zijn voor de BMX-liefhebbers. Slechts een enkele keer weet de auteur de magie van het fietsen onder woorden te brengen en taal te vinden die dit soort stuntwerk bijzonder maakt. De nadruk ligt uiteindelijk ook niet op fietsen maar op de moeite die de hoofdpersoon heeft om zich een plekje in zijn nieuwe omgeving te verwerven. Sebastiaan verhuist van het platteland naar de stad verhuist en zijn draai niet kan vinden. Vooral niet omdat zijn klas getiraQuerido nniseerd wordt door Jort, een jongen met een te groot ego, waar iedereen naar luistert. Behalve Sebas natuurlijk en de twee voeren een strijd uit, die uiteindelijk bijna over leven en dood gaat. Het verhaal rammelt aan alle kanten: de karakters zijn ongeloofwaardig en slecht uitgewerkt, de ontwikkelingen zijn voor een groot deel onlogisch. Natuurlijk kunnen kinderen hard en opportunistisch zijn maar juist in deze leeftijdscategorie ligt het allemaal net wat subtieler. Er is kortom weinig bijzonders te beleven aan dit boek. Rest de vraag wat een uitgeverij als in deze schrijver ziet?

Jaaps boekencijfers:
Eion Colfer: 7.5
Marc van Velzen: 4.5

1 opmerking:

Unknown zei

Uw beoordeling van Air Time is wel erg negatief. Het is een niemendalletje, aantrekkelijk voor de grote groep niet of nauwelijks lezenden (vooral jongens). Niet te lang, voldoende actie. Voorspelbaarheid is wel groot.Wel akkord dat deze uitgave niet gelijk past in de Querido-stal, uitgaven met meer gelaagdheid en een hoger literair gehalte. Cijfer 7 vanwege de bruikbaarheid.