zondag 19 oktober 2008

Een berg najaarsboeken

Het is met literatuur eigenlijk net als met de televisie. Er is de hele zomer weinig tot niets te beleven en in het najaar word je dan plots weer bedolven onder een enorme hoeveelheid boeken. De afgelopen weken verschijnt de ene na de andere interessante Nederlandstalige roman. Moeilijk kiezen, want ik kan toch echt niet alles lezen. En ik wil ook niet alles lezen. Hoe bepaal ik dan wat ik wel lees? Recensies, vrienden en meestal een toevallig onderschept recensie-exemplaar dat op de redactie of thuis binnenkwam. Hier wat boeken die net zijn verschenen en die mijn interesse wel hebben maar toch zal ik een keuze moeten maken want er moet meer geschieden in het leven dan lezen (helaas).




Arnon Grunberg - Onze Oom
Ik heb een haat-liefde verhouding met Grunberg al overheerst toch vooral het onbegrip. Ik begrijp zijn taaal vaak niet, vindt zijn thema's niet interessant en lees zijn boeken niet echt voor mijn plezier. Ik twijfel dus over zijn nieuwste. De verhaalomschrijving intrigeert maar dat is meestal zo bij Grunberg maar de recensies zijn wisselend. Zijn laatste boeken Tirza en De Joodse Messias las ik wel maar ik snap toch niet helemaal waarom al die literaire jury's zo met hem op de loop gaan. Hij is een fenomeen natuurlijk maar misschien niet 'mijn fenomeen'.




Anna Enquist - Contrapunt
Hier verheugde ik me op. Enquist schreeft tot nu toe altijd zeer verhalende boeken en het is alweer even geleden dat ik een boek van haar las. Contrapunt heb ik meteen gelezen maar het viel niet geheel mee. Misschien omdat ik niet zo thuis ben in de klassieke muziek en de Goldbergvariaties van Bach geen gesneden koek voor me zijn. Binnenkort een recensie.


Erwin Mortier - Godenslaap

Lovende recensies, onder andere 5 sterren in de Volkskrant. Nogal een literaire en hoogstaande omschrijving maar wel een fascinerende Vlaamse schrijver.

Esther Gerritsen - Een kleine miezerige God

Ook al lovende recensies, eveneens 5 sterren in de Volkskrant. De tweede roman van deze jonge toneelschrijgster. Ik heb het in huis en wellicht begin ik er deze week aan. Het ziet er wel erg literair uit maar collega Mireille is er redelijk enthousiast over en haar oordeel is waardevol.



Dimitri Verhulst - Godverdomse dagen op een godverdomse bol

Ik heb hem al een paar keer horen voordragen op radio en tv uit dit boeken en dat klinkt prachtig. Misschien moet ik het luisterboek kopen want ik vraag me af of ik het gewoon lezend wel trek. Het is een soort geschiedenis van de evolutie van een jonge nogal gehypete Vlaamse schrijver waarvan ik in een eerder boek bleef steken. Dit wordt hem niet.

Christiaan Weijts - Via Capello 23
Weijts debuutroman viel enorm op en ik was er deels van onder de indruk. Dezelfde makke als met Enquist: ik heb niet zoveel met klassieke muziek. Dit boek speelt in Venetie en bevat erg veel verhaallijnen wat wel aanlokkelijk klinkt. Wie weet.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Dag Jaap,

Wat bedoel je precies met dat je de taal van Grunberg vaak niet begrijpt?

Jaap Friso zei

Dag Coen,
Misschien is 'niet aanspreken' of 'niet waarderen' een betere omschrijving dan niet begrijpen. Ik bedoel eigenlijk dat ik vaak niet begrijp waarom hij bepaalde metaforen gebruikt. In de Joodse Messias kan ik me de moeder herinneren die af en toe in haar dijbeen aan het snijden was (???). Ik ken mensen die helemaal weglopen met Gstaad (van zijn alter ego Marek van der Jagt) waar ik al heel snel afhaakte. Ik moet het teruglezen om je precies uit te leggen wat ik bedoel maar zijn manier van met taal omgaan, past wellicht niet zo bij mij.

MichaM zei

Maar het leuke van boeken is dat je ze in de herfst kan kopen en ze dan voor de zomer bewaren. TV is wat lastiger ;) Een "te lezen" stapel is eigenlijk best fijn op zulke momenten.

Of heb jij die niet?

Anoniem zei

(Ook deze van) Dimitri Verhulst heb ik inmiddels, en ik vind hem erg goed. Het is eigenlijk wéér een andere stijl, na De helaasheid der dingen (absurdistisch autobiografisch) en Mevrouw Verona daalt de heuvel af (erg lief).