woensdag 19 augustus 2009

Wat is gewoon?

Selma Noort - Donders! Van wie is die arm?!
Selma Noort - Getsiederrie! Eeten met Sil, Geerten en Mare

Selma Noort is een werkbij. In gestaag tempo werkt ze aan een kwantitatief indrukwekkend oeuvre en het zou me niet verbazen als haar publicatielijst op ergens tussen de 80 en 100 titels uitkomt. Noort schrijft voor veel verschillende leeftijdscategorieen. Donders! is haar nieuwste boekje en geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar, Getsiederrie! is een verzamelbundel in het kader van de kinderboekenweek en bedoeld voor kinderen van 6 t/m 10 jaar.


Ze willen zo graag gewoon zijn. Dani en Jan. Maar het lot heeft anders beslist. Ze beginnen op dezelfde dag op een nieuwe school. Blijken ze dezelfde achternaam te hebben (Donder) en boven elkaar te wonen. Dat is al niet heel erg gewoon. De twee belhamels vinden de arm van een etalagepop in een container en daarna ontrolt zich tegen wil en dank een gezellig avontuur in de buurt en op school waarin die arm telkens weer opduikt. Met die arm in de buurt lukt het niet om echt gewoon te zijn. Sommige kinderen hebben dat, wil Noort maar zeggen, dat ze in dingen verzeild raken ook al doen ze nog zo hun best het te ontlopen. Die moraal is wat vergezocht want daarvoor is het avontuur te klein en zijn de kinderen niet bijzonder genoeg. Maar dat is niet erg. Noort werkt een lichtelijk absurd en nogal klein gegeven vrij consequent en komisch uit zonder het groter maken dan het is. Daardoor blijft het herkenbaar en geloofwaardig. Door de verschillende wendingen is het een onderhoudend boekje voor de beginnende lezer. De illustraties van Els van Egeraat zijn echte illustraties, rechttoe, rechtaan en niet slecht maar ook niet heel bijzonder.

Jaaps boekencijfer: 7.2


De boekenweek komt er aan en uitgevers spelen daar graag op in. Vandaar dit 'snoepje van de kinderboekenweek' (het thema is Aan tafel - eten en snoepen in kinderboeken) voor 10 euro. In Getsiederrie is een aantal verhalen over Sil, Geerten en Mare verzameld uit de 7 boeken die Noort al over de broertjes en hun zusje van 5 schreef waarin eten en snoep een thema is. Prachtige tekeningetjes van Harmen van Straaten (hij weet met minimale lijntjes gelaatsuitdrukkingen te treffen) en heerlijke verhaaltjes. Ik heb hardop zitten schateren. Schateren is precies het goede woord want het zijn Noort blijft dicht bij huis. Het zijn de gewone gebeurtenissen in een gezin met jonge kinderen (een verjaardagfeestje, oudjaar, uit eten gaan, eten kopen op de camping in het buitenland) die juist door de herkenbaarheid en de eenvoud zo grappig worden. De focus ligt bij Mare, het jonge zusje, die door haar onzekerheid al snel sympathiek is. De ouders zijn heel gewoon. Ze wonen gewoon, ze eten gewoon, ze doen gewoon. Het is allemaal niet zo bijzonder en juist daardoor worden kleine dingen groot en alledaagsheden grappig. Ze zijn dol op Mare en lachen af en toe hardop om haar onhandigheid of ontwapenende gedrag, en dan schater ik dus mee. Ieder verhaaltje is een klein juweeltje - heel erg geschikt om voor te lezen. Nu al een hoogtepuntje van de komende kinderboekenweek.

Jaaps boekencijfer 8.6

Geen opmerkingen: