zaterdag 15 augustus 2009

Guus Kuijer - Polleke
Harmen van Straaten - Kees & Co, detectiveburau - dubbeldik



Meerdere boeken in 1 uitgave. Dat kan zeker bij jeugdboeken, die toch al vaak niet zo dik zijn, prettig en voordelig zijn. Bovendien is het fijn om ze bij elkaar te hebben. Alle vijf boeken over Polleke bij elkaar in een mooie handzame uitgave met goed gedoseerde tekeningen van Alice Hoogstadt. Guus Kuijer creeerde in 1999 vrij onverwacht met Polleke een nieuw personage over wie hij in hoog tempo 5 delen schreef. In 2001 was het alweer over en uit. Na Madelief weer een vrolijk meisje dat met een eigenzinnige blik naar de wereld en naar volwassenen kijkt. Ze heeft een vader die aan de drugs verslaafd is, een moeder die nou net haar meester als nieuwe vriend heeft uitgezocht en een vriendje dat Mimoen heet. Madelief is eigenlijk wat ouder en maakt kennis met de grote (multiculturele) wereld en met gevoelens van verliefdheid en dergelijke. Het lijkt me niet waarschijnlijk dat Polleke de lezer onberoerd laat. Ze is lief en grappig en het lukt Kuijer opnieuw om de volwassen wereld door middel van de blikrichting van een kind onder de loep te nemen. De boeken over Polleke zijn op een frisse manier verfilmd. Een mooie omnibus, voor wie alle boeken bij elkaar wil hebben of nog moet kennis maken met Polleke en ze vast en zeker achter elkaar uitleest.




Harmen van Straaten schiep ook een grappig personage dat soms maar weinig begrijpt van volwassenen. Welke ouders verzinnen het dan ook om te verhuizen naar het platteland? Die van Kees dus maar die komt er in zijn nieuwe omgeving al snel achter dat er genoeg te beleven valt.
Het detectivebureau van Kees heeft het maar druk met alle mysteries en misstanden. Van Straaten verstaat de kunst om ogenschijnlijk onzinnige en overdreven gebeurtenissen geloofwaardig in het verhaal te verweven. Het is niet razendspannend allemaal maar wel behoorlijk geestig. Het eerste deel is het leukst, twee delen in 1 uitgave is een beetje veel van het goede. Lekkere lectuur in de sfeer van de Kameleonboeken. Avonturen op het platteland zonder boodschap of pretenties.


Jaaps boekencijfers:
Polleke 9
Kees & Ko 7.5

Geen opmerkingen: