dinsdag 25 augustus 2009

Chris Cleave - Kleine Bij


De achterflap doet nogal moeilijk over dit boek. 'Op het moment dat je begint te lezen, wil je je vrienden erover vertellen. Maar vertel hun alsjeblieft niet waar dit boek over gaat. Door de magie van het boek komen ze het vanzelf te weten'. Dit soort marketinggelul (schep een geheimzinnig sfeertje en er ontstaat een soort fuzz) maakt een boek er echt niet aantrekkelijker of interessanter op. Het volstaat om te zeggen dat dit boek van Guardian-columnist Chris Cleave verfilmd wordt met waarschijnlijk Nicole Kidman in de hoofdrol en dat het inmiddels in meer dan twintig landen is verschenen. Kleine Bij is een internationale hit en dat is niet eens zo logisch. Het is geen bijzonder toegankelijk boek al is het vlot geschreven, daarin valt de hand van een columnist te herkennen.
De populaire stijl doet enigszins afbreuk aan de serieuze thematiek die in deze roman wordt aan gekaart. Een Nigeriaanse asielzoekster verlaat het detentiecentrum en zoekt de Engelse familie op die ze eerder in haar geboorteland tegenkwam. Er is tijdens die ontmoeting iets verschrikkelijks gebeurd wat diep heeft ingegrepen in de levens van alle personages. Het perspectief ligt afwisselend bij Kleine Bij, de naam van de Nigeriaanse, en bij Sarah, hoofdredactrice van een vrouwenglossy, en dat is een slimme zet van Cleave. Want het gaat om die beide kanten van het verhaal: een vrouw die een nieuwe toekomst zoekt en een vrouw die haar toekomst eigenlijk al kwijt is.
Er valt zeker wat op het boek aan te merken maar feitelijk is de roman vooral een aanklacht tegen de manier waarop er in Engeland met immigranten wordt omgegaan. Cleave geeft vrij overtuigend aan wat er niet deugt en dat maakt indruk. Een boek met een boodschap die middels een aangrijpend relaas vrij hard binnenkomt. Vrij logisch dat Kleine Bij wordt verfilmd, het leest al min of meer als een scenario.
Jaaps boekencijfer: 7.8

Geen opmerkingen: