Mijn voorkeur gaat doorgaans uit naar de iets psychologischere thriller, het liefst op de een of andere manier gelinkt aan de actualiteit. Daarom kan ik het doorgaans goed vinden met Rene Appel en Tomas Ross maar op beide ben ik recentelijk afgeknapt. Appel is teveel van hetzelfde en Ross schrijft teveel waardoor het meer pamfletten zijn dan thrillers. Ben nog steeds wel benieuwd naar het werk van Karin Slaughter die net weer een nieuwe uitheeft en in de meeste media behoorlijk positief wordt besproken. Tot nu het soort boek dat ik mijn vader op zijn verjaardag cadeau gaf maar misschien ga ik me er zelf ook maar eens aan wagen.
Heb recentelijk een paar thrillers gelezen die ik hieronder kort beschrijf.
Aad van den Heuvel - De Oorlogsverslaggever
Van den Heuvel had natuurlijk nooit een uitgever voor dit broddelwerkje gevonden als hij een andere naam had gehad. Toch is het ergens nog wel een interessant boek als je door alle bomen het bos nog een beetje ziet. Extreme moslims en extreme mensen achter een soort Rita, ze bereiden van alles voor en een getraumatiseerde oorlogsverslaggever die ondertussen ook nog verliefd wordt is de allerslimste van de hele wereld en lost het dus allemaal op. Die kongsi achter zo'n nieuwe politicus zet nog wel een beetje aan het denken. Helemaal in de lijn van de Ross-boeken dit. Stilistisch krijgt het boek een 2 maar ik las in een interview met Tomas Ross dat stijl hem niks kan schelen. Dat heeft ie dan gemeen met Van den Heuvel.
Jaaps boekencijfer: 3.8
Charles den Tex -Cel
Toen ik het las had het nog niet de Gouden Strop gekregen. Had die liever naar Lieneke Dijkzeul zien gaan maar kan de keuze ook wel weer begrijpen.
Cel is het vervolg op De macht van Meneer Miller wat terecht veel prijzen won en erg intrigerend en ook wel ingewikkeld was. De hoofdpersoon is nu ook weer present en als ik de flap lees dan is het thema ook niet zo heel anders. Over het verlies of zelfs de diefstal van identiteit, het machtige wereldwijde web en vooral privacy.
Den Tex is echt een van de beteren. Ik heb ook alle Rene Appels zo'n beetje gelezen maar daar ben ik wel klaar mee. Wie eens echt iets spannends wil in plaats van Simone van der Vlugt en Saskia Noort raad ik Den Tex aan.
Den Tex vliegt wel hier en daar uit de bocht om de boel gaande te houden en wat mij betreft had het wel iets soberder gemogen. Maar hij blijft een groot stilist en hij verwerkt nieuwe technologie en internet op een vernuftige manier in zijn boeken. Vooral de vervreemding van de hoofdpersoon, die niet meer weet wie hij is of in iedere geval alle zeilen bij moet zetten om dat nog te weten, is heel knap gedaan.
Jaaps boekencijfer: 7.3
Henning Mankell - De Chinees
Op vakantie in Frankrijk gelezen als het beschreven tussendoortje maar dit was juist een van de zwaardere kluiven. Het is eerder een politiek pamflet over China en Afrika dan een thriller. De plot wordt op 1/4e van het boek al weggegeven en wat dan volgt zijn slome en onnodige beschrijvingen. Heel veel fouten en missers en vooral van die overbodige zijlijnen die of nikszeggend zijn of niet meer terug keren. Zoals dat de hoofdpersoon zo graag het winnende songfestivalliedje voor Zweden zou willen schrijven. Komt een paar keer terug maar heeft geen enkele functie. Idem voor de moeizame fase in haar huwelijk. De vorige Mankells waren boeiend met De terugkeer van de dansleraar als uitschieter en ook Voor de Vorst is een sterk boek. Helaas is De Chinees een absolute misser.
Jaaps boekencijfer: 2.5
Geen opmerkingen:
Een reactie posten