vrijdag 1 augustus 2008

Allemaal een burqa aan

Leon de Winter - Het recht op terugkeer'Polemiek is niet mijn doel', zegt De Winter in de Vrij Nederland van deze week. Hij schrijft namelijk niet om uit te dagen maar om te verhelderen. 'Ik voel de drang om duidelijkheid te scheppen'. Dat is De Winter met zijn nieuwe roman in ieder geval niet gelukt: helder wordt het niet en polemisch is het zeker. De schrijver brengt Israel terug tot een stadstaat en laat moslims de wereld reageren. Inclusief Nederland, waarin vrouwen niet zonder burqa over straat kunnen.
Nu kan dat allemaal in fictie maar voor lezers van de columns en artikelen van De Winter, onder andere in Elsevier, mag duidelijk zijn dat deze voorstelling van zaken uitstekend past bij het wereldbeeld van De Winter. Het lukte me altijd vrij aardig om de columnist De Winter los te zien van de schrijver De Winter. Nu niet meer. Misschien omdat zijn columns harder en polemischer zijn geworden en hij voor mijn gevoel columnistisch door blijft reutelen. Zijn fictie raakt verstrengeld met zijn monomane boodschap: pas op voor die verderfelijke islam. Het levert een warrige roman op waarin een oorspronkelijk gegeven talloze malen uit de bocht vliegt.De verbeelding lijkt het verloren te hebben van de politiek en zijn zogezegde behoefte om duidelijkheid te scheppen. Jammer, want dat De Winter kan schrijven, heeft hij in zijn vorige romans ruimschoots bewezen. Leon: laat die Elsevier-columns voor wat ze zijn, bel wat minder met Afshin Ellian en laat het verhaal de volgende keer weer winnen.

Jaaps boekencijfer: 5.2

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik heb deze Winter niet gelezen, maar toen ik de kritiek in de Volkskrant las, over een verhaal waarbij aan het eind de eindjes niet aan elkaar te knopen zijn, herkende ik dat bij Gods Gym. Ook daar begint een mooi verhaal en aan het eind blijft er veel te weinig vna over.

Leuke site trouwens Jaap.