vrijdag 4 september 2009

Wat biedt het jeugdboeken-najaar?


Dit wordt het nieuwe logo! Ik ben er best al trots op terwijl ik er niks aan gedaan heb. De lancering van de site is natuurlijk het belangrijkste evenement van dit najaar, alhoewel: morgenochtend, zaterdagochtend dus, de aftrap van mijn jeugdboekenrubriek in het nieuwe radio 2 programma SnoTime!. Het programma is van 6.00 tot 9.00 en ik zit gelukkig in het het laatste half uur, na half 9 dus. Wekelijks zal ik 2 jeugdboeken signaleren en bespreken. Vanaf eind deze maand zijn de radiobesprekingen dus terug te luisteren op de nieuwe website JaapLeest, die dit blog gaat vervangen.



En er verschijnen ook nog nieuwe boeken. Een heleboel. Ze worden dit weekend traditiegetrouw gepresenteerd op de Manuscripta in Amsterdam, de opening van het boekenseizoen. Hieronder alvast een voorproefje.

Vanaf 8 oktober de kinderboekenweek over Snoepen en Eten. Non-fictie schrijver Jan Paul Schutte haakt met zijn kinderboekenweekgeschenk in op dat thema en er (her)verschijnt een lading aan kinderkookboeken en dergelijke.


Ik ben benieuwd naar de serie van uitgeverij Leopold onder de noemer De schrijvers van de ronde tafel waarin auteurs de Tweede Wereldoorlog opnieuw bij kinderen onder de aandacht willen brengen, en dan met name de wat minder bekende aspecten daarvan. Lydia Rood schijft in Opgejaagd bijvoorbeeld over het lot van de Sinti-zigeuners.
Uit het buitenland de opvolger van Hongerspelen van Suzanne Collins onder de titel Vlammen. Eindelijk een nieuw jeugdboek van Mark Haddon die met Het Wonderbaarlijke Voorval Met De Hond In de Nacht een boek schreef dat vrijwel iedereen gelezen heeft. Kijken of dat met Boem! (of 70.000 lichtjaren van huis) ook gaat lukken. En een van de hipste schrijvers van dit moment, Dave Eggers, komt met een soort bewerking/hervertelling of hele nieuwe versie van Max en de Maximonsters. De klassieker van is namelijk verfilmd door Spike Jonze en gaat Max en de Wild Things heten, zo te zieten ook in de Nederlandse vertaling.
Problemen en ellende: Actrice Erna Sassen, zal voor mij altijd aan Medisch Centrum West verbonden blijven, komt met het Dit is geen dagboek over een jongen die de woede over de zelfmoord van zijn moeder van zich afschrijft.
Een nieuw deel in de, in korte tijd al veelbesproken en behoorlijke belauwerde, Slash-serie van uitgeverij Querido waarin een jeugdboekenauteur in samenwerking met een jongere diens levensverhaal tot een roman verwerkt. In dit geval verwerkte Bibi Dumon Tak het verhaal van Castel die gepakt werd als smokkelaar van cocaine en uiteindelijk uit de gevangenis vluchtte tot het boek Latino King.
De meeste bijzondere titel, dus niet het boek maar de titel, van dit najaar is die van de nieuwe roman van Angelo Vergeer: Hein. De jongen die zijn moeder in de vriezer stopte over een jongen die nog geen afscheid kan nemen van zijn overleden moeder.

Mr Finney zal ongetwijfeld veel publiciteit krijgen. De creatie van Prinses Laurentien en Sieb Posthuma is bedoeld om kinderen bewust te maken van de klimaatverandering en duurzaamheid. Hopelijk is het inhoudelijk wat beter dan de boekjes van andere auteurs die vooral aandacht kregen vanwege hun naam zoals Ayaan Hirsi Ali en Madonna.
Nou ja, er verschijnt nog veel en veel meer. Boeken die veel gaan verkopen zoals Je bent van mij van Maren Stoffels en Hans Kuyper en boeken waar door recensenten veel van wordt verwacht zoals Het verbond van de bliksems van Isabel Hoving, die zo verrassend debuteerde met De gevleugelde kat dat nu eindelijk een opvolger krijgt.
Laat het nu maar gaan regenen en waaien!

Geen opmerkingen: