dinsdag 29 september 2009

Komische politieroman

Mirjam Oldenhave - Bokma & Bo. Briljant!
Een heuse politieroman waar in rechercheur Johnnie Bokma een inbraak op moet lossen bij de schatrijke zakenman Luitink. Hij wordt ongewild met een miniscuul hondje opgezadeld en krijgt ongevraagd hulp van Bo. Het zijn 'doldwaze' ontwikkelingen maar zo'n term doet Oldenhave te kort. Het is dol en dwaas maar er zit lijn in, het is knap geconstrueerd en het is vooral erg grappig. Zowel de verwikkelingen als het taalgebruik als de personages. Bo is innemend, de uitvinder Kees is treffend sloom neergezet en Bokma is echte politieman. Het wordt niet te flauw.

Mirjam Oldenhave schrijft op haar website dat ze het 'heel erg spannend' wilde maken. Dat is niet gelukt want de afloop is redelijk voorspelbaar maar dat is niet erg. Bokma & Bo is vooral humoristisch, onderhoudend en origineel. De komische politieroman, bestond die al? Bij deze dan.

Jaaps boekencijfer 8.1

2 opmerkingen:

Unknown zei

Eveneens een leuk voorleesverhaal, met een vrij voorspelbaar eind. Jammer vind persoonlijk dat de politieman voortdurend guitig Johnnie wordt genoemd. Desalniettemin een ontspannend boek voor een grote groep lezers.

mirjam zei

Ik ben heel erg blij met jullie reacties!!
Ton, 'guitig' is echt heel erg verschrikkelijk. Ligt het aan de naam? Of zou jij hem gewoon Bokma noemen? Ik doe alles, als het maar niet guitig is.