dinsdag 10 februari 2009

Welke boeken neem ik mee?

Volgende week vertrek ik voor drie weken naar een Nederlandse vriendin in Chili en de bedoeling is om daar uit te rusten en veel te lezen. Een van de leukste dingen van zo'n reis is het samenstellen van de stapel boeken die mee gaat in de koffer. Dit keer kom ik er niet helemaal uit. In ieder geval gaan Een fractie van het geheel van Steve Toltz en de nieuwe John le Carre mee. Ga ik nog op boekenjacht of kijk ik eens goed in mijn eigen boekenkast? Er zijn zoveel klassiekers die ik nog niet gelezen heb. In Oorlog en Vrede ben ik nog maar tot een kwart gevorderd en het Verzamelde Werk van Kafka staart me ook al jaren verwijtend in de rug. Stiekem heb ik een voorkeur voor nieuwe boeken. Misschien maar proberen een goede mix te maken. Wie helpt?


Marie Hermanson - De man onder de trap

De man onder de trap van Marie Hermanson gaat niet mee want die heb ik in een ruk uitgelezen. Onzin natuurlijk, want het heeft wel een dag of 3 geduurd maar wat ik bedoel, en wat mensen volgens mij meestal bedoelen met die ruk, is dat het zo'n boek is dat door je blijft spelen en waar je verder in wilt lezen. Het boek zat bij de stapel boeken die ik van de collega's kreeg en sprong er meteen uit door de titel en het omslag (en het leuke kaartje van de gever). Het boek verscheen vorig jaar in een Nederlandse vertaling en is de achtste roman van Hermanson, van wie ik nog nooit gehoord heb maar die volgens de achterflap een van de meeste succesvolle auteurs van Zweden is. Dit boek had best een hit mogen worden en dat kan alsnog als we er met zijn allen ons best voor doen.

Stel je voor: je koopt een nieuw huis, en dan blijkt er een mannetje onder de trap te wonen. Dat mysterieuze mannetje zet het leven van de hoofdpersoon op de kop die langzaam zijn eigen leven en het contact met zijn vrouw en kinderen verliest. Al zijn zekerheden vervagen en dat mannetje blijft hem maar lastig vallen. Het is allesbehalve een jeugdboek, mocht je dat soms denken. Het is een verhaal dat eenvoudig en vredig begint en langzaam sluipt de gekte erin zonder dat het uit de klauw loopt. Daardoor blijft het goed voorstelbaar en behoorlijk realistisch alhoewel behoorlijk vervreemdend. Ergens ga je heel ver met die man mee en dat maakt het indringend. Zonder dat ik nou meteen zelf dacht dat hier een mannetje onder de trap woonde. Alhoewel wij ook een soortgelijk hok hebben. Een absolute aanrader!


Jaaps boekencijfer 8.8

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Jaap,

Ik weet dat je ook graag jeugdliteratuur leest en daarom deze tip voor mee op reis:
"Het jaar dat de zigeuners kwamen" door Linzi Glass.
Echt heel mooi.
Ook een aanrader vind ik:
"De eenzaamheid van de priemgetallen" door Paolo Giordano.
Zelf heb ik nu bijna "Ik ben de regen" van Henk van Straten uit.
Wat een geweldig boek zeg.
Ik las net ook jouw reactie op dit boek op Dizzie en ben het er helemaal mee eens.
Jammer dat je nooit meer op Dizzie bent.

Fijne vakantie,

Groetjes Sonja.