De derde jeugdroman van Vrank Post die gespecialiseerd lijkt in rauwe realistische boeken over hedendaagse jongeren in een multiculturele samenleving. In Kapot! komt de wereld van voetbalhooligans en Turkse moslimjongeren samen. Erik en Naima komen uit volstrekt verschillende milieus en leren elkaar gedwongen kennen. Erik wil ondanks zijn afkomst iets van zijn leven maken. Zijn broer is een halve crimineel en zijn moeder ligt de hele dag op de bank. Naima komt uit een modern Turks islamitisch gezin en studeert geneeskunde. En dan is er nog Sahin, de broer van Naima, die we kennen uit vele AIVD-rapporten over de radicalisering van islamitische jongeren. Vanuit drie verschillende perspectieven worden we meegenomen in een verhaal vol vaart.
Het verhaal leest als een filmscenario. In een film pik je waarschijnlijk sommige dingen nogwel die hier toch net iets te onwaarschijnlijk zijn. De samenloop van toevalligheden is wel heel uitgebreid en vooral het bombastische slot werkt bijna op de lachspieren. Ik dacht: 'Hij zal toch niet ook nog....'. Maar dat gebeurt wel en dat is een smet op dit verder zeer actuele en relevante boek. Om niet te zeggen: bijna noodzakelijke boek. Als Post zijn fantasie in toom weet te houden, wordt hij een belangrijke jeugdboekenauteur.
Post kent geen terughoudendheid en taboes in de omschrijving van de jeugdcultuur. Het vloekt, tiert en raast en is boos, onzeker en bang. Hij maakt het niet mooier dan het is maar kijkt er ook niet van boven op neer, zoals sommige jeugdboekenschrijvers. Hij lijkt de wereld die hij beschrijft goed te kennen want hij gebruikt de juiste woorden. Ondanks de ellende zit er iets van hoop in het boek. Jongeren die door grenzen heen breken en hun dromen vasthouden, ondanks alles.
Jaaps boekencijfer: 7,8
Geen opmerkingen:
Een reactie posten